София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ВЕНЕЦУЕЛА ПРЕДЛАГА НОВ СОРТ ПЕТРОЛ

ЦЕНИТЕ НА „ЧЕРНОТО ЗЛАТО“ СЕ ПОКАЧИХА В АЗИЯ

9 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Нов сорт петрол предложи Венецуела на страните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Предложението идва в момент, в който от няколко месеца цената на т.нар. „черно злато“ главоломно спадат.

Според южноамериканската държава трябва да се създаде нов сорт, получен от смесването на лек петрол от Алжир, Нигерия, Ангола, Оман с тежък от Венецуела, който ще е конкурентен на световния пазар.

 Междувременно тази сутрин цените на петрола се качиха при електронната търговия в Азия. Това се случи под комбинираното въздействие на нови мерки за подпомагане на растежа в Китай, както и на намаляването на броя на сондажните кладенци в Съединените щати.

Цената на барел лек суров петрол (WTI) с доставка през май се качи със 78 цента до 56,52 долара, а петрол от сорта "Брент" с доставка през юни нарасна със 77 цента, до 64,22 долара за барел.

През миналата седмица фючърсите върху суровия петрол поскъпнаха рязко с близо 8% след загубата на позиции на щатския долар и поредния спад на платформите за добив в САЩ до най-ниското им ниво от 2010 г.