София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Венецуела вдигна минималната заплата на 2 долара

Увеличението е с 58%, хвали се президентът Мадуро

6 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Минималното заплащане на труда във Венецуела ще бъде повишено с 58%.
Това съобщи гордо El Nacional, като се позова на изказване на президента Николас Мадуро.
Така от 1 март гражданите на страната ще получават по 392.5 хиляди боливара на месец. Това е около 12 долара по официален курс, който не е достъпен за населението и около 2 долара по курс на черния пазар.
Мадуро ще е кандидат на президентските избори, които са насрочени за 22 април тази година, след като бе официално издигнат от Комунистическата партия на страната.
Бившият шофьор от градския транспорт успя за първия си президентски срок да обезцени националната валута 4000 пъти и да осигури на населението инфлация от 2600%. Венецуела преди години бе петата по богатство страна в Латинска Америка, но от 2010 година тръгна назад заради грешни стъпки на управляващите.
Днес страната е на последно място по икономически ръст, доходи и социални придобивки. Въпреки това Мадуро се готви за пореден мандат, заявявайки, че "империализмът ни заплашва, но ние ще останем свободни и никой няма да ни спре".