София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Венета Маджистрели: Нужен е фиксиран мониторинг на България и Румъния

По нейни думи гражданското участие в политиката е от изключителна важност

4 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Венета Маджистрели коментира в предаването „Делници“ при Николай Колев по телевизия „Евроком“ Европейската гражданска инициатива, въведена от Европейската комисия през 2012 г. Тя заяви, че това е единствената европейска институция, която може да прави законодателни промени.

Официалното начално на инициативата е било на 17 септември.

„Една инициатива не може да бъде базирана само на социални мрежи. Ние имаме 1 година да съберем 1 млн. подписи от граждани на ЕС“, обясни Маджистрели.

Тя припомни, че България и Румъния са членки на Европейския съюз от 2007 г. Оттогава има наложен мониторинг. Този период обаче не беше очертан. Идеята е на европейската гражданска инициатива е този период да бъде строго фиксиран.

„Еврофондовете са свързани с бюджета на Европа. Това са пари на европейските данъкоплатци. Над 95% от европейците смятат, че върховенството на закона е определящ фактор за качеството на живот“, каза още Маджистрели.

Тя заяви, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е заела поста си точно с тази идея – да има мониторинг на абсолютно всички държави, корупционен индекс и т.н.

„Комисията наложи този мониторинга като инструмент, посредством който да може да следи как България и Румъния се доближават до средното европейско равнище“, заключи Маджистрели.