София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Весела Чернева: Да помогнем на Сърбия за ЕС, ще е успех

Директорът на Европейския съвет за външна политика смята, че България може да подобри образа си

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Европейската комисия започна обсъждане дали да не лиши Полша от право на глас в Съвета на Европейския съюз. Това е предупреждение не само към Полша, но и към другите страни от ЕС, които поставят под въпрос върховенството на закона.

Това коментира в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ Весела Чернева, директор на Европейския съвет за външна политика и бивш говорител на Министерството на външните работи.

Според нея най-близо до Полша в това отношение е Унгария.

Що се отнася до България, Чернева не смята, че ситуацията е същата.

„При нас като че ли разделението на властите не е конституционен проблем. Ние имаме корупция, проблем с реформите, но на този етап нямаме конституционни нарушения“, коментира тя.  

Според Весела Чернева основната полза от българското председателство на Съвета на Европа е, че страната може да си подобри образа пред света и в Европа.

България поставя като приоритет на своето председателство Западните Балкани, но е много важно да сме сигурни в това, което искаме и да можем да отправим послание, каза експертката.

Европейската перспектива за Западните Балкани в контекста на българското председателство е да успеем да накараме страните от ЕС да се въодушевят, че от приемането на тези държави има смисъл, добави Чернева.

Ако можем да придвижим Сърбия и Черна гора поне една стъпка по-напред, това ще е успех, каза директорката на Европейския съвет за външна политика.