Гледай
на живо
Vox Populi

Ветеринарни екипи описват всички видове животни в Харманли

Заповедта за избиването на прасетата в "задния двор" може да се окаже противоконституционна

Жители на Харманли сигнализираха, че ветеринарни екипи са направили опис не само на прасетата, а на всички видове животни в стопанствата им. Фактът притесни харманлии, защото засегнати от Африканска чума могат да бъдат само прасета. От друга страна, заповедта на Министъра на земеделието, храните и горите, която изисква да бъде определена 20 километрова зона в област Плевен, в която да се преустанови отглеждането на прасета в обекти тип "заден двор", може да се окаже незаконна.

Причините- наредба 44 за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти разрешава в стопанства “заден двор” да се отглеждат до пет прасета, но без свине-майки. Също така, според Пламен Пасков, ветеринарен експерт, на унищожение подлежат само три категории прасета- тези, които са дали положителни проби към вируса, клинично болните и пряко контактните с тях.

Зоните, в които трябва да има унищожение на прасета се разделят на предпазна и надзорна. В тези две зони има ограничение за движението на животните и продуктите от животински произход, но няма задължение за ликвидация на животните в задния двор.

Припомняме, че от 6 август Агенция по храните – Ловеч започна проверки в областта, които ще следят дали е спазена заповедта за доброволно заколване на прасетата в "задния двор" на министър Танева. В случай, че ОДБХ открие прасета в нечий двор, те ще бъдат умъртвени като собствениците ги грози и глоба за неизпълнение на заповедта. След преговори със земеделския министър Десислава Танева срокът бе удължен до 11 август само за Пазарджишка област.