София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Вездесъщият“ влиза в битка за „Оскар“ 2018

Лентата бе представена на официална прожекция в Холивуд

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Филмът "Вездесъщият" на режисьора Илиян Джевелеков  ще се бори за „Оскар“ 2018 за чуждоезичен филм. Лентата бе показана на официална прожекция тази нощ в Холивуд пред членове на Американската Филмова Академия.

Продукцията на Мирамар филм беше избрана да представлява България в тази престижна надпревара от Националния съвет за кино.

87 филма от различни държави по света се борят за влизане в краткия списък от топ 9, който ще бъде обявен през декември.

От началото на ноември в едни от най-популярните кинозали в Лос Анджелис, сред които The Landmark Theatre и Lаеmmle Monica Film Center, ще се проведат редица кино прожекции и събития, представящи филма и екипа му пред членовете на Академията и медиите зад океана. Сред акцентите на кампанията е специална прожекция, организирана от престижното професионално издание DEADLINE HOLLYWOOD, която ще бъде последвана от среща на зрителите с режисьора Илиян Джевелеков и изпълнителя на главната роля Велислав Павлов.

„Благодаря от името на целия екип на Мирамар филм и от мое име на всички за подкрепата. Надявам се, че в процеса на продължаващата кампания броят на поддръжниците ни да се увеличи, за да има „Вездесъщият“ по-голям шанс в напреварата за Оскар“, заяви Илиян Джевелеков.

Филмът по сценарий на Илиян Джевелеков и Матей Константинов разказва историята на Емил Борилов - писател и криейтив директор на рекламната агенция „SNOB”. В ролята е актьорът Велислав Павлов, който се вманиачава да наблюдава всички около себе си със скрити камери. Постепенно това занимание излиза извън контрол, разкривайки, както интересни и забавни факти от живота на близките му, така и неподозирани тайни за тях.

През 2017 г. "Вездесъщият" спечели пет отличия на фестивала "Златна роза" във Варна - голямата награда на фестивала за най-добър филм, за главна мъжка и женска роля, наградата на публиката и наградата на критиката.

На 22-ия "София Филм Фест" филмът получи наградата на гилдията на българските кинокритици за балкански филм и отличието на Международната асоциация на професионалните филмови критици и журналисти ФИПРЕССИ.