София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Откриха новата учебна година в Алма матер

Илияна Йотова и Томислав Дончев приветстваха студентите

6 годиниОбразование 3 Боряна Райчева

Откриха новата академична година в Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Във всички факултети на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се ражда и формира бъдещето на България. Младата ви енергия ни е толкова необходима днес за сплотяваща идея и национална кауза." С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства студентите при откриването на новата академична година в СУ "Св. Климент Охридски".

Илияна Йотова пожела на студентите да мечтаят смело и свободно и някой ден да преведат България ни през изпитанията на кризи и да я утвърдят като модерна и развита страна.

Тази година Софийският университет чества своята 130-годишнина. "130-годишната история на университета носи в себе си много изпитания и трудности, но е познала славата и възхода. Историята на Софийския университет започва с историята на току-що освободената, но прохождаща държава, история, разказана през образованието и науката. Историята на един народ, готов за своето ново Възраждане, на неговите духовни водачи", посочи вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова благодарение на преподавателите и студентите отдавна престижът на университета е излязъл извън пределите на страната и има своето място в световното развитие на науката и образованието. Университетът привлича много млади хора от други държави. Илияна Йотова изтъкна, че през годините Софийският университет остава верен на традицията винаги да бъде първи, сред най-добрите.

Гост на церемонията бе и вицепремиерът Томислав Дончев, който пожела на преподавателите и студентите мъдрост, търпение и сила, за да предават и овладяват знанията. „Овладявайте професията, вие трябва да станете професионалисти. България има нужда от вас! Финансисти, юристи, учители и т.н. Освен да станете професионалисти, имате и друга, по голяма задача – да станете граждани. България има нужда от критично мислещи умове и лидери“, подчерта той пред първокурсниците.

Заедно с ректора на СУ проф. Анастас Герджиков вицепрезидентът Илияна Йотова и заместник министър-председателя Томислав Дончев връчиха студентските книжки на 17 първокурсници-лауреати от олимпиади.