София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Вигенин: Искам оставките на Борисов, Митов и Кристалина

Бившият външен министър се възмути от провала ни на класирането в ООН

7 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Бившият външен министър на България Кристиан Вигенин поиска оставките на премиера Бойко Борисов, на външния министър Даниел Митов и на Кристалина Георгиева заради провала на изборите за генерален-секретар на ООН и унижението на Ирина Бокова и страната ни. Вигенин се възмути в социалната мрежа Фейсбук. 

"Искам оставки! На Кристалина Георгиева, която получи 5 гласа "за", 8 "против", 2 "без мнение"; гласовете на страните-постоянни членки на Съвета за сигурност се разпределят 2:2:1! Тя получи своите 5 минути слава и сама влезе в ролята на Румяна Желева от 2009 г., каква ирония на съдбата. Ирина Бокова е със 7 гласа "за", 7 "против" и 1 "без мнение", въпреки оттеглената подкрепа! На Бойко Борисов - за неспособността да взима самостоятелни решения, за това, че се поддава на външен и вътрешен натиск, че не може да взима правилни решения в сложна международна среда. На Даниел Митов - за това, че като външен министър не поиска и не можа да проведе адекватна кампания, унизи генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и с пасивността си допринесе за решенията, които лишиха Източна Европа от възможността да излъчи генерален секретар на ООН и които дълго ще хвърлят сянка върху лицето на България пред света. Опозорихте и себе си, и нас, време е да се оттеглите", коментира Вигенин в социалната мрежа.

До момента обаче нито Борисов, нито Митов са изказали мнение за класирането на Георгиева на осмо от общо десет места на последното предварително гласуване. Бокова стана четвърта.