Гледай
на живо

Винетки и в търговските обекти от понеделник

Очаква се това да облекчи натоварването на терминалите

Винетки и в търговските обекти от понеделник До края на януари гражданите ще могат да купят е-винетка от над 4500 точки в цялата страна. Няма фал... thumbnail text

До края на януари гражданите ще могат да купят е-винетка от над 4500 точки в цялата страна. Няма фалстарт на електронната система, а технически проблеми при въвеждането на нов и сложен продукт, които се отстраняват веднага. Това каза инж. Светослав Глосов, председател на УС на АПИ.

"Правим анализ на проблемите и най-вероятно ще предявим претенции към изпълнителя, съгласно договора, за неспазване на графиците", коментира Глосов. Той подчерта, че досега не е платена и стотинка на изпълнителя на електронната система "Капш".

От утре в голяма част от търговските обекти ще могат да се закупуват електронни винетки. "В момента гражданите могат да купят винетка по четири начина: от апарати за самотаксуване, сайта www.bgtoll.bg и мобилното му приложение и на каса в офисите на Областните пътни управления. Вече се продава и на касите на „Еasypay”, като постепенно ще ги има в цялата страна.

От утре в голяма част от търговските обекти ще могат да се закупуват електронни винетки. A от следващата седмица поетапно ще се продават на каса и в големите вериги бензиностанции, както и в клоновете на „Български пощи“. "Системата се разширява непрекъснато", съобщи инж. Глосов.

Въвеждането на електронна винетка е само част от продукта тол система, който ще бъде цялостно въведен през август тази година, когато ще стартира тол таксуване за автомобилите над 3,5 тона, каза инж. Глосов.