София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

“Виновни за Перник са всички управници през Прехода”

Коментар на политическия психолог Антоанета Христова пред “Евроком”

пропускане
4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

"Виновен за кризата в Перник не е само екоминистърът в оставка Нено Димов, а всички управници и експерти по време на 30-годишния ни преход, които не свършиха нищо, за да предотвратят това бедствие.", коментира пред “Евроком” политическият психолог Антоанета Христова.
 
“В момента това, което се случва с доскорошния министър е частичанта картина и много повече общественото настроение е в посока на това да се бръкне наистина до дъното на тази история и да се откирят наистина отговорите, а не просто един министър да замазва с парцала на всички проблемите.” обясни Христова.
 
Политическият психолог коментира и отношенията в управляващата коалиция и реакцията на ВМРО, от чиято квота е избран именно Нено Димов, като  направи паралел между ситуацията при гласуването на партийната субсидия от 8 лева и сегашната миситерска оставка и обвинение.
 
Колкото до  предстоящия вот на недоверие срещу правителството на 20 януари, Христова обясни, че важното в случая е не, че по всяка вероятност той няма да мине, а това, че през последните години е компрометиран самият политически инструмент, заложен в Конституцията, който според специалиста следва да се използва по две причини.
 
“Едната причина е, че имат какво да кажат и си искат трибунка. Втората причина, поради която една политическа сила иска вот на недоверие е да покаже, че има сила, че има хора, че е във форма. Това не се отнася до БСП към днешна дата, затова нямаме нито едното, нито другото. Отново става дума само за говоренето на БСП и това, което ще видим в парламента бих определила като  политическа мимикрия.”
 
Антоанета Христова обясни още, че показното откарване за разпит на Нено Димов ползва по-скоро прокуратурата, отколкото правителството, от което обществото очаква реално решаване на кризата с водата в Перник. Въпреки това, опасност от предсрочно падане на управляващите от власт, експертът не вижда, поне на този етап.
 
 
 
Репортер: Златина Петкова
Оператор: Стефан Тодоров
Монтажист: Антонио Петров