София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Вирус Зика се появи в Турция

Според Русия, засегната е северното крайбрежие на страната

6 годиниЗдраве 7 Боряна Райчева

Руската агенция за контрол върху стоките и услугите Роспотребнадзор предупреди руските туристи за появяването на комари преносители на вируса Зика в редица крайбрежни райони на Турция, предава БГНЕС.
Информацията била публикувана в понеделник на сайта на ведомството и е цитирана от ТАСС. "По данни на Министерството на здравеопазването на Турция в крайбрежните територии на провинциите Артвин, Ризе, Трабзон е регистрирано наличие на преносители на треската Зика", се казва в съобщението.
На същото място, отбелязва ведомството, през миналата година бяха диагностицирани четирима души с вируса след посещение в Куба. Прогнозира се, че ареалът, обитаван от комарите, които пренасят този вирус, ще се разпространи и в централните райони на Турция и до северното крайбрежие на Черно море. За първи път треската Зика е разпозната през 1947 година в Уганда.
Първоначално болестта се смята за не особено опасна, но учените вдигнаха тревога след като през 2015 година избухна епидемия от този вид в Бразилия. Тогава се прояви и способността на тази болест да предизвиква тежки вродени дефекти. След като избухна в средата на 2015 г. в Бразилия, Зика зарази повече от 1,5 милиона души по света в около 70 страни. Заболяването може да причини обрив, но най-често няма характерни симптоми, което затруднява откриването и проследяването му.
В редки случаи вирусът може да причини мозъчни дефекти като микроцефалия - необратимо състояние, при което мозъкът и черепът на детето са необичайно малки и деформирани.