София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Вирусът Зика достигна до Африка

Около 200 са потвърдените случаи в Кабо Верде

8 годиниЗдраве 8 Боряна Райчева

Вирусът Зика достигна Африка, около 200 случая на заразяване с вируса Зика бяха потвърдени, а за още хиляди се предполага в островната африканска страна Кабо Верде. Това е първата епидемия на щама на болестта, достигнала до страната, предупреди Световната здравна организация.

В Кабо Верде са регистрирани три случая на бебета, родени с микроцефалия. Синдромът се свързва със смален череп и затруднено мозъчно развитие при децата. Според учените Зика вируса при бременни жени оказва такъв ефект върху плода им.

„Откритията са притеснителни, защото доказват, че епидемията се разпространява извън Южна Америка и е на портата на Африка. Информацията може да помогне на африканските страни да преоценят нивата на риск и да повишат нивата на готовност”, коментира регионалният директор на СЗО за Африка д-р Матшидисо Моети.

Азиатският щам на вируса се свързва с неврологичните отклонения и е разпространен в Южна Америка. Зика, който извън това представлява форма на грип, има и африкански щам, но до момента само децата са уязвими на него. Вирусът може да се предава и по сексуален път.

Най-застрашени са държавите с влажен климат като демократична република Конго, Уганда, Танзания, Кения, Зимбабве и Южна Африка, тъй като в тях тигровите комари -преносители на вируса, имат по-добра среда за живот.

По-рано тази седмица СЗО предупреди, че болестта може да стигне до Европа, а най-уязвим е черноморския басейн.