София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Високо напрежение при обсъжданията в комисии на F-16

Славчо Велков поиска отлагане на заседание, липсвали документи

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Високо напрежение в Народното събрание. В рамките на днешния ден, две парламентарни комисии разглеждат предложението от миналата седмица на правителството за започване на преговори със САЩ за закупуване на изтребителите F-16.
 
Заседанието в комисията по отбрана, стартирало в ранния следобед днес, започна с размяна на остри реплики между представителите на управляващите и опозицията.
 
Левият депутат Славчо Велков  поиска заседанието да бъде отложено с аргумента, че не всички документи по случая били представени на народните представители. Другото негово предложение беше заседанието от закрито да се трансформира в открито, за де се чуят становищата на всички страни от широката публика.
 
На това, председателят на комисията ген. Константин Попов опонира, че документите за заседанието са предоставени още в петък, а протоколът на комисията, който е в секретната секция на парламента, е на разположение на депутатите.
 
По думите на Велкоов обаче в представените материали, липсва  най-важният доклад на политико-военната група, който е даден в Министерския съвет, но не и на депутатите. Той беше категоричен, че членовете на комисията имат пълното право да се запознаят с текстовете на доклада.
В подкрепа на думите на ген. Попов се изказа и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който обяви, че няма нищо различно в констатациите в доклада. Велков обаче го контрира, че това не отговаря на истината.
 
От ДПС в лицето на Джейхан Ибрямов заявиха, че настояват заседанието да остане закрито, както предполага дневният ред, тъй като ако то се преобразува в открито такова, голяма част от информацията няма да може да бъде обсъдена, тъй като тя е секретна.
 
Последва гласуване на предложението на Велков за отлагане за заседанието, което беше отхвърлено с 12 на 8 гласа.
 
След края на заседанието на Комисията по отбрана, има насрочено следващо по същия въпрос на парламентарната комисия по бюджет и финанси.