София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ВКП РАЗПИТА БОРИСОВ ЗА РУСКИТЕ САМОЛЕТИ

„ПРОТЕСТНА МРЕЖА“ ОБВИНИ ПРЕМИЕРА В „ПРЕДАТЕЛСТВО И РАЗГЛАСЯВАНЕ НА ДЪРЖАВНА ТАЙНА“

9 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Бойко Борисов беше разпитван час и половина във Върховната касационна прокуратура във връзка с подадения срещу него сигнал от „Протестна мрежа“. От организацията обвиниха премиера в предателство и разгласяване на държавна тайна.

Сигналът се базира на изказване на Борисов на партиен форум през септември. Тогава той е оповестил искане на Русия нехуманитарен самолет да прелети през въздушното пространство на България към Сирия. Тогава премиерът разискваше какви биха били евентуалните действия на българската страна, ако от Кремъл не приемат отказа.
Борисов категорично отхвърли и двете обвинения, отправени по негов адрес. Той се аргументира като посочи, че няма как изявление, казано по време на форум да бъде държавна тайна. Освен това хипотетични разсъждения не могат да се квалификацират като нарушение на закона.
Още в началото на септември България отхвърли искането на Русия за преминаване на руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия през българското въздушно пространство.