София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ВКС ОПРАВДА ЦВЕТАНОВ ЗА ДЛЪЖНОСТНО ПРИСВОЯВАНЕ

РЕШЕНИЕТО НА ВКС Е ОКОНЧАТЕЛНО

9 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Висшият касационен съд оправда Цветан Цветанов по обвиненията за длъжностно присвояване на средства. Това е и окончателното решение на съдебната институция. Според обвинението бившият вътрешен министър е отклонил около 50 000 лева от МВР към бившия началник на звеното на ГДБОБ във Велико Търново Орлин Тодорoв.
Сумата е била изплатена на Тодоров под формата на обещетения, за времето, в което той е бил в следствения арест. Върховните съдии обаче взеха решение, че Цветанов не може да носи отговорност, тъй като не е нарушил цитираните в обвинителния акт разпоредби от Закона на МВР.
Припомняме, че преди дни стана ясно, че решаващи показания на подчинени на Цветанов и грешна на прокуратурата го оправдаха по делото за шестте „Не“. Софийски апелативен съд преди месец го призна за невинен именно чрез тези мотиви, след като делото беше върнато от ВКС за повторно разглеждане.