София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Куп“ нарушения по делата срещу Иванчева и Петрова

ВКС ги определя като "инцидентен случай на неправилна съдебна практика"

5 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Проверката на Върховния касационен съд установи куп нарушения по делата срещу временно отстранената кметица на район „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.

Според доклада на комисията Апелативният съд е допуснал не едно нарушение при гледането на мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова. Без да е имало още "годен съдебен акт", съдиите от Апелативния спецсъд са спрели решението на първата инстанция, с което се променя мярката на двете подсъдими в "домашен арест". Апелативният спецсъд е спрял решението за пускането на Иванчева и Петрова от ареста, въпреки че то все още не е било подписано от съдебните заседатели, а само от председателя на съдебния състав.

Нищо такова не се случи с обвиняемия Петко Дюлгеров – той си отиде вкъщи между делата на двете инстанции.

Комисията на ВКС е установила, че не е била изпълнена и законовата процедура, съгласно която в седемдневен срок подсъдимият може да направи възражение - още същия ден, след като спецсъдът пуска Иванчева и Петрова под домашен арест апелативният съд спира изпълнението на тази мярка.

Проверката на Лозан Панов беше разпоредена преди 10 дни. Тогава прокуратурата се опита да я саботира, а спецсъдът възропта пред Висшия съдебен съвет, обвинявайки Панов в преднамерено отношение.

Комисията на ВКС счита, че констатираните нарушения представляват "инцидентен случай на неправилна съдебна практика". Върховните съдии "препоръчват на съдилищата да се укаже стриктно да спазват актуалното законодателство - нормите на НПК и Правилника за администрацията на съдилищата - при образуване и администриране на делата. Те не са самоцелни, а представляват гаранция за ефективно правосъдие", пише още в доклада на комисията. От него обаче не се разбира дали ще бъде търсена дисциплинарна отговорност за нарушенията или за поведението на председателя на Апелативния специализиран съд.