София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ВКС проверява спецсъда заради Иванчева и Петрова

Проверката ще продължи до началото на декември

5 годиниПравосъдие 4 Боряна Райчева

Председателят на Върховния касационен съд е наредил да се извърши проверка на организацията на дейността на Апелативния специализиран съд, а причината е случая с Иванчева и Петрова.

Проверката ще разгледа организацията на дейността на съда по делата им, колко на брой са те, как са се регистрирали и образували, как е бил избран съдия-докладчик и членовете на съдебните състави и спазени ли са сроковете за произнасяне. Припомняме ви, че спецсъдът пусна под домашен арест Иванчева и Петрова, но те така и не бяха пуснати от ареста. Малко след решението прокуратурата протестира решението, а Апелативният съд определи решението да не се изпълнява, докато не бъде повторено на втора инстанция .

В заповедта е посочено, че извършването на проверката се възлага на комисия в състав: председател: Галина Захарова – заместник-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия.

Проверката трябва да бъде извършена в периода 29.11.2018 – 05.12.2018 г., като в срок до 10.12.2018 г. комисията следва да изготви и представи доклад за резултатите.