София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Владимир Путин отново е президент на Русия

Той бе преизбран с повече от 76% от гласовете

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Действащият руски президент Владимир Путин бе преизбран на президентските избори в страната, спечелвайки повече от 76% от гласовете на руснаците след  преброяването на почти всички пуснати бюлетини. Кандидатът от Комунистическата партия Павел Грудин заема второ място с 11,82% от гласовете. На трето място е Владимир Жириновски с 5.68%, съобщи ТАСС, позовавайки се на данни от ЦИК.

Според последните данни за Путин са гласували над  55 милиона души, съответно 8 милино за Грудин и 4 милиона гласа за Жириновски.

По този начин Путин е получил почти 3,5 пъти повече от всичките си конкуренти (22,28%) и почти 6,5 пъти повече от най-близкия противник. За сравнение, през 2012 г. Путин надмина най-близкия съперник - лидера на комунистическата партия Генадий Зюганов - 3,7 пъти.

Избирателната активност на президентските избори вчера е била 67%. Във връзка с тези данни и общия брой избиратели (около 107 милиона души) процентите на Путин казват, че мнозинството от руснаците с активно гласуване избират него.

След като бе преизбран Владимир Путин обяви, че започва работа по формирането на бъдещото правителство. При пристигането снощи в предизборния щаб действащият държавен глава каза още, че възнамерява да се срещне със своите съперници в изборите и призова всички политически сили да се ръководят от националните интереси в работата си.

В отговор на въпроса на ТАСС за това кога държавният глава възнамерява да формира ново правителство, Путин припомни, че "всички промени в правителството трябва да бъдат извършени от президента, който е влязъл в новия мандат". "Сега ще помисля какво и как да направя", каза той.

Путин добави, че "промените ще настъпят след встъпването му в длъжност", което трябва да се извърши след изтичането на предишния мандат на президента, т.е. на 7 май. "Започвам да мисля за нещата отсега нататък", добави той, като отговори на въпроса за кандидатурата на бъдещия премиер.

Говорейки за възможността за други промени, Путин каза, че няма намерение да променя Конституцията на Руската федерация. "Досега не съм планирал никакви реформи", каза той.

Въпросът за промяна в Конституцията е отправен към Владимир Путин във връзка с това, че основният закон на страната забранява на едно лице да изпълнява функциите на президент повече от два последователни срока. Съответно Путин, който е настоящият президент от 2012 г. насам, след следващия мандат на президента, който започва на 7 май, няма да може отново да претендира за най-високата държавна длъжност. Въпреки това, теоретично, след като приключи един президентски мандат от 2024 до 2030 г., той отново ще има право да се кандидатира.

"Това, което казвате, е малко абсурдно", каза Путин, 65 г. "Да си помислим ... Ще стоя ли тук до 100?"