Гледай
на живо

Владо Береану: Очаквам предсрочни избори в Румъния

Социалдемократическата партия загуби огромен процент от доверието си

Владо Береану: Очаквам предсрочни избори в Румъния Падането на правителството в Румъния беше логично и беше очаквано. Това коментира пред Евроком журна... thumbnail text

Падането на правителството в Румъния беше логично и беше очаквано. Това коментира пред Евроком журналистът Владо Береану.

Той поясни, че падането на правителството е в следствие на гражданското общество в Румъния, което в продължение на две години демонстрираше и се изявяваше срещу социалдемократическото правителство, което бе на власт.

„Социалдемократическата партия доскоро беше ръководена от Ливиу Драгня. Той всъщност управляваше цялата страна. Неговият проблем беше, че прокуратура „Антикорупция“ го беше хванала в корупционни действия“, обясни журналистът.

По думите на Береану премиерът на Румъния Виорика Дънчила е била под дистанционно управление на Ливиу Драгня.

„Виорика Дънчила беше неадекватна да управлява страната. Стигна се до редица проблеми - ико–омически, двама кандидати за еврокомисари бяха отхвърлени, и още много проблеми, което всъщност доведе до този вот на недоверие, който целеше да я свали като премиер“, коментира още той.

Журналистът обяви, че румънският президент Клаус Йоханис свиква утре преговори за ново правителство.

Според Береану ситуацията в Румъния ще се развие до предсрочни избори, защото „всички опозиционни партии не искат ново правителство, а нови избори“, допълни той.