София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Влаковете се движат по ново разписание

БДЖ: От днес влизат в сила новия график

7 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

От 11-и декември влиза в сила новия график за движение на влаковете на „БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД, съобщиха от пресцентъра на железопътния превозвач. В новата транспортна схема е заложено най-натоварените крайградски пътнически влакове да пътуват на по-чести интервали.

През следващата година ще се запази обемът на превозите, заложен в сключения договор с държавата за извършване на обществени превозни услуги, като ще се запазят и транспортните схеми в повечето региони в досега действащия график за движение.

Превозът на пътници ще се извършва с общо 586 влака, от които: 24 международни бързи влака (като 10 от тях ще се движат само през летния сезон), 4 бързи влака със задължителна резервация, 73 бързи влака (два от които са сезонни), 143 пътнически влака и 352 крайградски пътнически влака.

С влизането в сила на новото разписание ще бъде възстановено директното движение в участъка Свиленград - София на международния влак от Истанбул за София. Запазва се връзката София - Крайова, която ще се осъществява със сутрешния бърз влак София - Видин и обедния бърз влак Видин - София. По направлението София - Букурещ директните вагони ще се движат само през летния сезон, като през останалото време пътниците ще се прекачват на гара Русе на и от мотриса, която ще се движи Букурещ - Русе - Букурещ.

При разработването на новото разписание, транспортната схема и периодите на движение на влаковете са съобразени в максимална степен с обемите и структурата на превозите, както и с техническите възможности и капацитет на подвижния състав. С цел подобряване транспортното обслужване на населението, националният железопътен превозвач всяка година съгласува движението на бързите и пътническите влакове със съответните областни и общински администрации.