София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Власт срещу опозиция в Москва

Арестувани са близо 300 протестиращи

пропускане
5 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Над 300 активисти на опозицията в Русия са били арестувани, съобщи агенция "Ройтерс".
 
Причината за арестите е участието им протест пред кметството в Москва. Недоволните излязоха на улицата, защото според има несправедливо изключване на множество опозиционно настроени кандидати, на които властите не позволяват да се явят на местните избори в Москва на 8 септември.
 
Версията на управляващите е, че въпросните кандидати нямат право да се явят на предстоящия вот, тъй като не са събрали необходимия брой подписи. Според опозицията обаче, не отговаря на истината.
 
Съобщава се още, че най-големият критик на сегашното управление Алексей Навални е бил арестуван още преди началото на днешния протест, а други от известните му съратници са били търсени от полицията в домовете им.
 
Кметът на руската столица Сергей Собянин предупреди в социалните мрежи, че  ще се  действа решително, за да гарантира обществения ред.Той беше категоричен, че протестите няма да доведат до нищо добро.
 
Припомняме, че само преди седмица над 20 000 души, сред които видни представители на руската опозиция, се събраха в центъра на Москва, за да поискат свободни и справедливи местни избори.