София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Властите в малайзийския щат Келантан промениха ислямското си законодателство

Те разрешиха със закон публичния бой с пръчки

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Властите в малайзийския щат Келантан промениха ислямското си законодателство, като разрешиха публичния бой с пръчки. Промяната е част от усилията за налагане на наказания според ислямското наказателно право. Законовата мярка бе приета днес от парламента на щата, където управлява консервативната ислямистка партия ПАС (Ислямска партия на Малайзия).
Според вицепремиерът на щатското правителство Мохд Амар Ник Абдула боят с пръчки ще се извършва вътре или вън от затвора според решението на съда. Той не каза за какви престъпления ще са налага това наказание, но в списъка им вероятно ще присъства прелюбодейството, посочи Ройтерс.

Шериатът се прилага във всички щати и федерални територии в Малайзия, но само по семейни въпроси като разводи и унаследяване, както престъпления като консумиране на алкохол и прелюбодейство, извършени от мюсюлмани. Криминалните казуси се разглеждат по федералното законодателство.