София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Властите в Ню Делхи забраниха масови събирания след протести

Местните са недоволни от новата версия на Закона за гражданството на Индия

4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Властите на индийската столица Ню Делхи  забраниха всички публични събития и срещи в североизточния квартал Ню Делхи, където в навечерието се проведоха масови безредици и протести срещу приемането на нова версия на Закона за гражданството на Индия. Според местни медии тази мярка е взета, за да се предотвратят възможни нови демонстрации.

В други райони на града са предприети засилени мерки за сигурност. Подсилените полицейски заповеди дежурят на кръстовища и площади. Полицията избирателно проверява автомобилите, проверява документи.

Във вторник тълпа от около две хиляди протестиращи започна сблъсъци с полицията в квартал Силампур в североизточния Ню Делхи. Тълпа протестиращи се опитаха да влязат в центъра на града, но беше спряна от полицията. Протестиращите започнаха да удрят служители на реда с камъни и пръчки, а в отговор полицията използва палки и сълзотворен газ. По време на безредиците са счупени два автобуса за градски транспорт, полицейски автобус, както и няколко мотоциклета и мотопеда.

Местните са недоволни от новата версия на Закона за гражданството на Индия, която вече получи официално одобрение. Тя предвижда опростено предоставяне на индийско гражданство на немюсюлмани от няколко държави в Южна Азия - Пакистан, Афганистан и Бангладеш, ако те са изправени пред тормоз в родината си. Това са хора, изповядващи хиндуизма, сикхизма, джайнизма, будизма и християнството и живеещи в тези предимно мюсюлмански страни. Измененията не се прилагат за граждани на други страни в региона като Непал и Шри Ланка, както и за мюсюлмани.