София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Любчо Нешков: Властите в Скопие са разделени заради историята

Скопие отхвърли предложението за извънредна среща

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Комисията направи доста неща до момента. Откакто беше ратифициран договорът през февруари 2018 година, имаше 6 заседания. Изясниха се много неща, свързани с историята. За цар Самуил, за Наум, за възраждането. И се стигна до Илинденското въстание. Отказът да се проведе извънредна среща не е нещо драматично. Но нека да бъде намерено време да се реши този въпрос, коментира журналистът Любчо Нешков. Според него властите в Скопие са разделени по отношение на историята. 

Нешков коментира реакцията на ръководителя на Комисията по история от страна на Скопие. 

Проф. Драги Георгиев заяви: 7 десетилетия страната беше обект на пропаганда. Има нужда от време нещата да узреят. 

Аз съм абсолютно убеден, както бях убеден и в случването на Договора за добросъседство, абсолютно съм убеден, че този спор ще бъде разрешен. 

Припомняме, че Скопие отхвърли предложението за извънредна среща, на която да се реши въпросът за Илинденско-преображенското въстание. Проф. Драги Георгиев, ръководител на Комисията от страна на Северна Македония, аргументира решението с това, че среща по време на летния отпускарски сезон е нецелесъобразна. Премиерът Бойко Борисов от своя страна покани представителите на Скопие да проведат срещата в България във Варна или Бургас.