София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Властите знаят къде е Митьо Очите, но го издирват

Общински съветник е участвал в престъпната група

6 годиниПравосъдие 4 Боряна Райчева

Разследващите знаят къде извън страната се намира Димитър Желязков – Митьо Очите и са убедени, че той ще бъде върнат в България, за да отговаря по обвинението за ръководене на организирана престъпна група, но въпреки това той е обявен за общо европейско издирване. Този парадокс стана  ясен от изказване на разследващите по време на провел се по-рано днес брифинг на представители на специализираната прокуратура във връзка с вчерашната акция в Бургас.
 
Не само това. Оказва се, че прокуратурата е започнала акцията по залавянето на участниците в групата със знанието, че тартора  й е в чужбина, но не е изчакала връщането му  затова си имало конкретна причина.
 
Освен Димитър Желязков- Митьо Очите, обявени за общодържавно издирване са още двама членове на престъпната група. Единият от тях е Пейко Димитров Янков- общински съветник от Несебър вече втори мандат, син на бивш председател на местния парламент в морския град и собствени на един от най-големите хотелиерски дружества в Слънчев бряг.
 
Смята се, че от години Желязков и Янков са бизнес партньори. Не е ясно все още дали общинският съветник е участвал в групата, осъществявайки пряк рекат, както останалите членове или е използвал служебното си положение, за да извършва натиск. Предполага се, че Янков не е напуснал пределите на страната. Имената на третият, обявен за издирване на бяха съобщени.
Иначе, известното до тук. Групата на Димитър Желязков се занимавала с  изнудвания, рекет, побой и заплахи на различни фирми и лица в района на Бургас, като ги  е карала да си плащат такса „Спокойствие“ от 2010-та година насам. На този етап са известни шестима потърпевши, които са подали сигнал, но   се очаква да се появят и други.
 
Разследването тече от две години и именно сега властите са събрали достатъчно данни за да повдигнати обвинения. В рамките на акцията са претърсени 30 адреса, задържани са 20 лица, от които в крайна сметка като членове на групата са уличени 9. Шест от тях са задържани за 72 часа, трима са обявени за издирване. В претърсените къщи са открити оръжия, пари и наркотици. Иззети са и няколко луксозни автомобила. Предстои утре специализираната прокуратура да внесе  обвинението в съда.