София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Властта е в ръцете на свинете! Гешев е позор!"

Скандира хиляди под прозорците на Съдебната палата

пропускане
5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Оттегляне на кандидатурата на единствения номиниран за поста главен прокурор Иван Гешев, внасяне официално на номинацията на Бойко Атанасов за поста и оставка на премиера и правителството. Това беше искането на хиляди хора, който се събраха на протест пред Съдебната палата.

Основният организатор на бунта срещу втория обвинител Иван Гешев е гражданската организация "Правосъдие за всеки", която вече изпрати отворено писмо до прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет миналата седмица, след като бе обявена кандидатурата на Гешев. От "Правосъдие за всеки" поискаха още парламентът да промени част от законовите правила при избора на главен прокурор, както и да разпореди нова процедура.

Това е вторият протест срещу Иван Гешев като главен обвинител на държавата, който е любимец и фаворит на сегашния. Първия протест беше след единодушната му от всички членове на прокурорската колегия пред Висшия съдебен съвет, а организатори тогава бяха "Демократична България", Христо Иванов.

На протеста хората носеха плакати с надписи: "Страх тресе кочината", "Монтескьо за главен прокурор!”, "Властта е в ръцете на свинете. А ти къде си?", "Мафията вън!”.

В изявление пред медиите вчера Иван Гешев заяви, че не се страхува от последиците от претестите срещу него и че всеки гражданин е свободен да протестира, а на последното заседание на ВСС не беше номиниран друг кандидат за поста на главен обвинител и така Гешев остана единственият в надпреварата с един кон.