София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Властта обещава нов закон за хората с увреждания - до юли

Засегнатите семейства недоволни от НПО

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков отиде лично при протестиращите родителите на деца с увреждания, в палатковия лагер, изграден от майките зад парламента. Петков се опита да ги успокои с информацията, че се работи по нов закон за хората в неравностойно положение. Той уточни, че дори в работната група по закона са включеин представители на родителите на деца с увреждания.

"Срокът, който сме си поставили, е в края на юли да се подготви нов закон за хората с увреждания и поне част от проблемите да решим с него", обяви социалният министър, цитиран от БТА.

Родители на деца настояват за адекватни социални услуги за децата им, за да могат да ходят на работа и да са пълноценни както към децата си, така и към себе си и обществото. Те се оплакаха от проблем с различни неправителствени организации, които не изпълняват добре ролята си на посредник между майките и институциите. Става дума за това, че исканията на майките с деца с увреждания и работата на НПО, която е по стари модели рязко се разминават. И така децата, когато навършат 18 г. си остават у дома без всякаква перспектива. Засегнатите семейства искат въвеждането на европейски модели, които дават възможност родителите да се трудят, а пълнолетните деца да извършват дейности, които са по силите им.