София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Властта подозира умишлен палеж на Царските конюшни

Ще възстановяват сградата- неясно кога и колко ще струва

6 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Министърът на културата Боил Банов и заместник кмета по културата в Столична община Тодор Чобанов подозират, че умишлен палеж стои зад пожара на Царските конюшни, случил в събота срещу неделя. Това  стана ясно на извънреден брифинг, даден по-рано днес от двамата представители на властта в сградата на културното министерство.
 
Сградата на Царските конюшни ще бъде възстановена във вида, който имаше от преди пожара, случил в събота през нощта. Сметката ще плати МВР. Колко ще струва обаче ремонтът и кога ще завърши все още не е ясно.
 
Освен възстановяването, което не се знае кога точно ще се случи Боил Банов пое ангажимента до средата на август да доведе до край първия етап на дългата процедура по обявяване на сградата за паметник на културата- именно издаването на фиш 1. Защо обаче не е се е случило това до сега и ще доведе това до опазването от бъдещи злонамерени действия на заинтересованите от спорния имот?
 
МВР работи и по разкриване на евентуалния извършител на палежа, ако бъде доказано, че действието е умишлено, а идеята една, когато сградата смени статута си на паметник на културата и бъдат приключени всички дела със собствениците (седем на сградата) и един на земята поне част от обекта да отворен за посетители, които да имат възможността да видят пазещите и в момента там и използвани  някога от царското семейство каляски. И дали и кога това ще се случи, предстои да видим.