София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Властта: Рекордно ниско ниво на контрабанда с цигари у нас

Борисов се похвали: „С бюджетния излишък направихме много!“

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Под 6 % е била незаконната търговия с цигари в България за първите три месеца на 2018-та година. Това стана ясно от проучване, направено от инициативата „Срещу незаконната търговия“. На представянето на резултатите присъстваха  премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Валентин Радев и други представители на властта.
 
Припомняме, че същите рекордно ниски нива на контрабанда с цигари бяха отчетени от министър-председателя и в началото на месец февруари тази година.
 
Изследването, поръчано от петте най-големи фирми в тютюневия бранш, което се извършва чрез преброяването на изхвърлените празни цигарени кутии, показва и че дялът на потребление на незаконните цигари през  първото тримесечие  на 2018-та  е точно 5,8%, което показва спад с  0,8 % спрямо последното тримесечие на 2017 г. и е най-ниското ниво на незаконна търговия с цигари, откакто проучването се прави в България. 
 
Проучването сочи още, че основните марки цигари, които се разпространяват нелегално, и собствениците на тези марки, остават едни и същи. Наред с това обаче, системно се появяват нови брандове, които излизат на пазара в цялата страна внезапно и бързо, заменяйки други предишни масово предлагани варианти.
 
Вътрешният министър Валентин Радев също отчете успех в битката с контрабандата. Според представените от него данни почти 20 тона нарязан тютюн и над 10 милиона тона къса цигари са били заловени от органите на МВР през последните шест месеца. Общият брой на досъдебните производства,  които са били образувани през последните шест месеца за нелегално разпространение на цигари пък е 553. Пример в тази посока даде и премиерът.
 
Премиерът Борисов изтъкна и че добрите резултатите в борбата с контрабандата оказват положително влияние и на приходите в бюджета, който в момента е на излишък.
 
Премиерът беше и категоричен, че битката с нелегалната търговия ще продължи не само по отношение на незаконните цигари, но и във всички останали сфера, сред които извади пред скоби справянето с мигрантите и нелегалното търгуване с горива.