София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Властта се събира да обсъжда подкрепата за Македония

Каракачанов е категоричен, че не трябва да даваме зелена светлина за преговори

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Властта се събира на среща при президента Румен Радев за обсъждане на подкрепата на България към Македония за членството й в Европейския съюз.
 
Радев е поканил премиера Бойко Борисов, министъра на външните работи Екатерина Захариева, както и лидерите на парламентарните групи.
 
Припомняме, че реакция по повод приемането на Северна Македония в Общността вече имаше. 
 
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е категоричен, че страната ни не трябва да дава зелена светлина за започване на преговори, докато „не бъдат изчистени всички фалшификации от историята на българския народ в Македония”. Той дори заяви пред медиите, че ВМРО ще напусне управлението, ако България подкрепи западната си съседка за членство в ЕС, докато Скопие не започне да изпълнява сключения договор за добросъседство в частта за изчистване на казусите в общата ни история.
 
Критичен към напрадъка на добросъседските ни отношения с Македония отправи преди около седмица и президента Радев. Той обясни, че докато не се постигене напредък в приемането по еднозначен начи на факти от общата ни история, България трябва да преосмисли безрезервната си подкрепа.