София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Влязоха в сила тарифите на ЕС за американските стоки

Мерките са в отговор на търговската политика на Тръмп

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

От днес влязоха в сила митата на Европейският съюз върху американски стоки в размер на 2,8 млрд. евро. Репресивните мерки на съюза са отговор на търговската политика на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Налагат се тарифи за продукти като уиски, мотоциклети и портокалов сок.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че задълженията, наложени от САЩ на ЕС, противоречат на "цялата логика и история".

Позовавайки се на ирландския парламент в Дъблин, той добави, че "ще направим това, което трябва да направим, за да възстановим равновесието и да защитим" ЕС.

Всичко това започна през март, когато администрацията на Тръмп съобщи, че ще въведе тарифи от 25% за стоманата и 10% за алуминия, внесен в САЩ.

Тогава той обяви, че глобалното свръхпредлагане на стомана и алуминий, задвижвано от Китай, заплашва американските производители на стомана и алуминий, които са жизненоважни за САЩ.

След като първоначално бяха отложени, митата върху стоманата и алуминия на1 юни засегнаха и ЕС, Канада, Мексико и други близки американски съюзници, включително Индия.

От своя страна Индия заяви, че ще наложи данъци върху 29 продукта, внасяни от САЩ - включително някои селскостопански продукти, стомана и железни продукти - в отмъщение за широкообхватните тарифи на САЩ. Новите мита ще влязат в сила от 4 август и ще засегнат американските бадеми, орехите и пилето.

Южна Корея, Аржентина, Австралия и Бразилия се договориха да ограничат обема на металите, които могат да доставят на САЩ вместо тарифите.

Канада обаче обяви, че ще наложи ответни тарифи на стойност от 16.6 млрд. долара на американския износ от 1 юли.

И Мексико пусна тарифи на американските продукти на стойност 3 млрд. долара, вариращи от стомана до свинско месо и бърбан преди две седмици.

По-рано тази седмица Тръмп заплаши да наложи 10% данъци върху допълнителни китайски стоки в размер на 200 млрд. долара, които той каза, че ще влязат в сила, ако Китай "откаже да промени практиките си".

Китай обаче обвини САЩ в "екстремен натиск и изнудване" и заяви, че ще отговори със "силни контрамерки".