София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Влиза в сила първата част от санкциите на САЩ срещу Русия

Москва не е подготвила ответни мерки

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Администрацията на САЩ от днес въвежда нови санкции срещу Русия заради предполагаемото й участие в отравянето на бишия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсъбри.

Държавният департамент е убеден, че по този начин Русия е нарушила американския Закон за контрол на химическите и биологичните оръжия и забраната за военното му прилагане от 1991 г.

В основата на санкциите стои забрана за износ от САЩ към Русия на стоки с двойна употреба – такива, които биха могли да се използват за военни цели, като електронни материали, компоненти и технологии от нефтената и газовата промишленост. Преди налагането на ограничения, износът на такива продукти се разглежда индивидуално – случай по случай. Очаква се санкциите да засегнат 70% от руската икономика и 40% от работните места в Русия.

Според представител на министерството на външните работи на САЩ, Вашингтон възнамерява да направи няколко изключения от режима на новите санкции, които ще повлияят на предоставянето на "помощ на Русия и руския народ" в "дейности, които засягат космически полети" и "сигурността на търговската и пътническата авиация".

В същото време законът предвижда заплаха от много по-сериозни санкции след около три месеца. Във втората част на санкциите на САЩ към Русия е включено понижаване на нивото на двустранните дипломатически отношения или дори тяхното спиране, пълна забрана на износ за Русия на американските стоки, с изключение на храни, и вноса в САЩ на руски стоки, включително петрол и петролни продукти, загуба на правата за кацане в САЩ на самолет на всяка авиокомпания, която се контролира от руското правителство, блокирането от Вашингтон на заеми за Москва чрез международни финансови организации.

Американските власти заявиха, че не искат да се прибегне до втората фаза на ограниченията и затова настояват Русия  да осигури убедителни гаранции, че повече няма да нарушава разпоредбите на международното право по химически оръжия.

В отговор на тези мерки руският премиер Димитрий Медведев заяви, че по-нататъшното засилване на санкциите срещу Русия може да се разглежда като декларация за търговска война. Според него САЩ ще трябва да реагират на икономически, политически и, ако е необходимо, на други методи.

На свой ред прессекретарят на руския лидер Димитрий Песков заяви, че решението на Вашингтон за нови санкции срещу Москва е в противоречие с конструктивната атмосфера, в която се проведе срещата на руския и американския президент  Владимир Путин и Доналд Тръмп в Хелзинки. Той отбеляза, че Русия продължава да се надява на изграждането на конструктивни отношения със САЩ и други западни страни. Песков подчерта, че президентът Владимир Путин все още не е дал указания за подготвянето на  нов пакет от мерки в отговор на новите санкции, обявени от Вашингтон.