София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ВМРО поиска Цацаров да заличи БХК

Според партията, комитетът уронва името на България

пропускане
5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Според ВМРО, Българският Хелзински комитет се намесва недопустимо в съдебната система и уронва името на България. За това политическата партия поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да прекрати дейността на комитета и да заличи НПО-то от регистрите заради намеса в съдебната система на България.

От партията заявяват, че БХК по пряк и косвен начин оказва натиск върху българските магистрати и извършва антибългарска дейност. Сигналът е внесен от евродепутата на ВМРО Ангел Джамбазки, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Според вносителите на процедурата за забрана на БХК, неправителствената организация привидно е в защита на човешките права, но с действията си нееднократно е поставяла в риск български граждани, както и доброто име на България пред международните институции. Едно от последните действия, които идентифицират като такова е заведеният иск в съда в Страсбург срещу страната ни в защита на изселени роми, след нанесен побой над български военнослужещ, от незаконното гето във Войводиново. Както и организирането на семинари за съдии, прокурори и следователи.