Гледай
на живо

ВМРО предлага документ „Българин“

Партията вкара законопроект за нов личен документ

ВМРО внесе законопроект за нов личен документ, който да улесни българите в чужбина. Новата карта трябва да даде по-лесен достъп до България на онези българи, които пребивават в чужбина и нямат българско гражданство. Благодарение на нея те ще могат да живеят и учат в България. Това коментира депутатът от ВМРО Юлиян Ангелов.

"Идеята на законопроекта е хората с български произход, които живеят зад граница, да имат по-лесен достъп до родината майка, защото в момента минават години, докато те получат българско гражданство. По подобие на Полша и Гърция ние предлагаме създаването на карта "Българин", за която ще имат право да кандидатстват българи, живеещи в чужбина, и в рамките на три месеца да я получат. С нея те ще могат трайно да пребивават на територията на България".

Предвидено е картата да дава възможност за пътуване без виза до страната и ще се издава от МВР или от консулските служби. С нея обаче няма да може да се гласува. Условията за придобиване на карта „Българин“ са наличие на български произход и липса на криминално досие.

Идеята на картата е да разреши казуса на онези българи в чужбина, които живеят в държави без право на двойно гражданство. Те трябва да си издадат документ за произход от Държавна агенция за българите в чужбина.