София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ВМРО против връщането на имотите на Симеон

Патриотите възмутени от отстъпките към бившия цар и премиер

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Една от партиите в Обединените патриоти – ВМРО, обяви, че "се противопоставя на опитите за мълчаливо и лекомислено отстъпване на т.нар. царски имоти по посока на фамилията Сакскобургготски".

"Заради това ли беше всичко, господин Сакскобургготски? За да си върнете имотите? Не е ли това обидно към собствената Ви фамилна привързаност към България. Към кое в България е привързана Вашата фамилия? Към дворците ли?" пита риторично политическата формация, чийто лидер Красимир Каракачанов е вицепремиер в правителството и в момента е в Саудитска Арабия в рамките на делегация, водена от премиера Бойко Борисов, в която Сакскобургготски е почетен член.

Повод за изявлението на ВМРО е информацията за това, че държавата чрез регионалния министър Николай Ненков, поиска спиране на две от имотните дела – за двореца Врана и за Царска Бистрица, за 6 месеца "до постигане на споразумение" като междувременно Министерството на правосъдието подготвя законопроект, който да уреди статута на спорните имоти.

ВМРО вижда в това опит за сделка със Сакскобургготски, която била уреждана "явно срещу предполагаеми негови международни контакти". Според партията с лидер вицепремиера и министър на отбраната въпросните контакти "са доста съмнителни", но показвали желанието на Борисов да приобщава всички към политиката си.

В декларацията, разпратена до медиите, ВМРО заявява, че "дори да са приети калпави лобистки закони, които позволяват на една фамилия да съди държавата, идва ред държавата да поправи нещата, а не да отстъпва".

Партията - член на управляващата коалиция, предлага ресорните институции да положат всички усилия, за да запазят собствеността на въпросните имоти в държавни ръце с възможност за отдаване на семейство Сакскобургготски за дългосрочно ползване при преференциални условия.

ВМРО се аргументира с това, че въпросните имоти са на институцията цар, каквато в България няма. Освен това имотите не били лични, а държавни – твърдение, което семейство Сакскобургготски оспорва в хода на съдебните дела.