София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ВМРО с искане за задължителна казарма

Базовата служба да е за срок от 6 месеца

8 годиниПолитика 13 Боряна Райчева

ВМРО е изготвила изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили и Закона за резерва на въоръжените сили на Република България. Те ще бъдат предложени за одобрение от парламентарната група на Патриотичния фронт до дни ще бъдат внесени за разглеждане от Народното събрание.

Като мотиви за измененията се посочва рязкото влошаване на параметрите на сигурността в цяла Европа, което изисква бързи и адекватни действия на законодателната власт у нас. Нормативното преминаване от принципа за наборна военна служба към механизма на професионална военна служба в България е било извършено прибързано, без съобразяване с конкретната геополитическа и военностратегическа обстановка в Югоизточна Европа и без да се отчита националната традиция за попълване състава на въоръжените сили.

Единият от предлаганите законопроекти разделя военната служба на „наборна войска“ като задължително участие на гражданите в отбраната на страната и „професионална военна служба“, която се изпълнява на основата на договор.

Разглеждат се различни хипотези за реализирането на задължителната военна подготовка. Предвижда се базовата служба да е за срок от 6 месеца за лица от мъжки пол, навършили 19 години. Има вариант за алтернативна гражданска служба за срок от 12 месеца.

В промените на Закона за резерва на въоръжените сили се предвижда още началната военна подготовка на гражданите да стане задължителна. За учащите в средните училища се предвижда тя бъде част от учебния процес, а за неучещите средно образование ще се организират задължителни курсове. Подобрява се системата за военна подготовка на студентите.