София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ВМРО с ултиматум, за да остане във властта

Искат спешни мерки срещу „циганизацията“, данък „Лукс“ и др.

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

С остра позиция по наболели въпроси на обществото и с ултиматум излязоха днес от ВМРО. В писмо до медиите партията на вицепремиера Красимир Каракачанов, която е основен коалиционен партньор на ГЕРБ, заплаши с излизане от властта, ако не бъдат взети спешни мерки "за противодействие на циганската престъпност и социалния паразитизъм", "противодействието на радикалния ислям и чуждото влияние през българските вероизповедания и неправителствен сектор", "достоен живот на възрастните хора" и въвеждане на данък "Лукс". 

Темите следва да са основа за дискусия както в коалицията "Обединени патриоти", така и с ПП ГЕРБ, пишат от ВМРО и настояват в "разумен срок да има видим напредък по тях". Воеводите допълват, че "следва по-целенасочено да се фокусираме върху теми, които са водещи за нашата програма, която доведе и до подкрепата на нашите избиратели. Считаме, че политическото злободневие не трябва да измества фокуса ни от дневния ред на обществото".

От ВМРО настояват за по-справедливо данъчно облагане на имуществото на богатите - включително "Данък лукс" и дават за пример случая с крупните собственици на земя. „31 стопански субекта притежават над 3 милиона декара земя, а не плащат никакъв данък върху собствеността", пишат от партията.

ВМРО настоява още за въвеждане на административни наказания "обществено полезен труд" и "задържане под стража" с цел преодоляване на чувството за безнаказаност сред маргиналните общности.

Настояват за строг контрол срещу злоупотреби със социални плащания, включително обвързване на получаването им със степента на социализация и грамотност.

От партията на Каракачанов предлагат да се приеме Закон за възрастните хора; ревизия на инвалидните пенсии и преизчисляване на т.нар. "стари пенсии", както и създаване на доброволни отряди към МВР с цел охрана на обществения ред, а също така и изготвянето на държавна програма за разпространение на българския език и култура, включително създаване на институт "Св.св. Кирил и Методий".

Ето мерките, които предлагат ВМРО в своята позиция

За нас от ВМРО задачите, върху които трябва да се съсредоточат общите усилия на коалицията, са следните:

1. Мерки за противодействие на циганската престъпност и социалния паразитизъм:

Изготвяне на правителствена програма за мерки срещу циганизацията, гетоизацията и произтичащите от това проблеми;

Преодоляване на чувството за безнаказаност сред представителите на маргиналните общности чрез въвеждане на административни наказания „обществено полезен труд“ и „задържане под стража“;

Единна база данни за социалните помощи и въвеждане на сумарен максимум на годишна база, строг контрол срещу злоупотреби със социални плащания, включителво обвързване на получаването им със степента на социализация и грамотност;

Поощряване на отговорното родителство за сметка на намаляване на помощите за деца на несоциализираните групи;

Възможност за създаване на Доброволни отряди към МВР с цел охрана на обществения ред.

2. Противодействието на радикалния ислям и чуждото влияние през българските вероизповедания и неправителствен сектор:

Финализиране на промените в Наказателния кодекс за криминализиране на проповядването на радикален ислям;

Приемане на правила за прозрачност на финансирането с източник зад граница на НПО и вероизповедания.

3. Достоен живот на възрастните хора:

Закон за възрастните хора, който да регламентира социалните услуги и възможностите за трудова и творческа реализация;

Реализиране на ревизията в инвалидните пенсии и преизчисляване на т.нар. „стари пенсии“;

Успоредно с повишаване на доходите, пренасочване на ресурси на МТСП за борба с пенсионерската бедност за сметка на социалния паразитизъм.

4. Укрепване на българското национално самосъзнание в България и зад граница:

Държавна програма за разпространение на българския език и култура, включително създаване на институт „Св.св. Кирил и Методий“;

Законодателни промени за улесняване на получаването на българско гражданство и създаване на „Карта българин“, с която да се урежда правото на пребиваване и труд в България на сънародниците ни от диаспората;

Български паспорти за всеки българин по етнически произход без чакане, бумащина и корупционни схеми;

Програма за подпомагане на завръщането на наши сънародници от чужбина, като най-силна демографска мярка;

Преглед на учебното съдържание и заличаване на остатъците от десетилетията антинационална пропаганда в учебниците, които изкривиха до неузнаваемост историята и литературознанието ни;

Въвеждане на часове по родинознание и начално военно обучение.

5. Трябва да поставим пред ГЕРБ въпроса за по-справедливо данъчно облагане имуществото на богатите – включително „Данък лукс“. Особено очеваден е случаят с крупните собственици на земя. 31 стопански субекта притежават над 3 милиона декара земя, а не плащат никакъв данък върху собствеността. Същевременно тази концентрация вреди на развитието на земеделието, обезлюдява селата и не създава принадена стойност в икономиката.

Настоящите приоритети са утвърдени на Организационен съвет на ВМРО - БНД и следва да са основа за дискусия както в коалицията „Обединени патриоти“, така и с ПП ГЕРБ. Считаме, че в разумен срок трябва да има видим напредък по тях.