Гледай
на живо

Внимание: Опасност от пожари в бита

От началото на годината 17 човека са загинали при пожари

От началото на годината 17 човека са загинали, а други 32 -ма са пострадали при пожари. За този период екипите на пожарната са спасили над 20 души. Само за последните 24 часа огнената стихия отне живота на 62-годишна жена и мъж на 90 години, съобщават от МВР.

Вчера сутринта в пернишката пожарна e получен сигнал за възникнал пожар в барака на ул. "Св. Петка". Произшествието е ликвидирано бързо от пристигналите на адреса два екипа огнеборци. При влизане в бараката е открито тялото на 62-годишна жена. Причините за пожара са в процес на установяване, мястото на произшествието е посетено от служители на полицията.

Тридесет минути преди полунощ в Столичната пожарна постъпил сигнал, че се виждат пламъци от къща в кв. "Горна баня". Пристигналите на място пожарникари потушили огъня, а в дома открили тялото на 90-годишен мъж. Пламъците са унищожили 80 кв.м покривна конструкция и домашно имущество. Причините за инцидента са в процес на установяване.

Експертите от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" напомнят използването на отоплителните и нагревателните уреди да става при стриктно спазване на правилата за пожарна безопасност, както и да се отчитат специфичните им характеристики.

Задължително е на разстояние от един метър около тях да не се поставят и съхраняват горими материали. Преди да напуснем дома си е добре да проверим и да изключим всички отоплителни уреди. Препоръчително е да не покриваме електрическите уреди и да не сушим директно върху тях мокри дрехи.

Статистиката сочи, че самотно живеещите и трудноподвижните хора, както и децата, са най-рисковите групи при пожар в бита.