София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Внимавай със заплахите, Иран!"

Тръмп предупреди Иран

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Американският президент Доналд Тръмп предупреди, че има риск заплахите на Иран да се обърнат срещу ислямската република.

Става дума за изявлението на иранските власти, че ще обогатяват уран над забранения от иранското ядрено споразумение лимит.

"Внимавай със заплахите, Иран. Те може да се обърнат срещу вас по начин, който не сте виждали досега", написа в Туитър Тръмп.

Изявлението на Техеран във връзка с обогатяването на уран, направено въпреки предупрежденията на враговете на Иран и на неговите партньори, бе направено на фона на и без това силното напрежение с Вашингтон. То предизвика опасения от разгаряне на конфликт в стратегическия регион на Персийския залив.

Ръководителите на дипломацията на Европейския съюз, на Франция, Германия и Великобритания призоваха във вторник Техеран да се откаже от решението си да обогатява уран над допустимия от ядрената сделка лимит и да се въздържа от предприемането на нови мерки, които биха довели до нейното отслабване.