София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Водеше се кампания срещу Станишев

Това заяви експредседателят на БСП Михаил Миков

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

"Резултатите показват, че за около 2 години опозиция сме на същото място. Основният въпрос е защо имаше нужда от кампания срещу Станишев? Защо имаше нужда от решения, и то еднолични, които се прикриват от Националния съвет - да бъдат извадени народните представители от парламента за три месеца." Това попита риторично бившият председател на БСП Михаил Миков. Той е член на Националния съвет на БСП. Миков, който беше и председател на парламента, припомни, че депутатите от БСП са пропуснали около 12 заседания за парламентарен контрол, но са приети и много закони по които социалистите са останали без позиция.

Едва ли оставки в БСП ще решат нещо, ако дойде друг, който ще се държи по същия начин, каза още Миков, попитан дали ще поиска оставката на Корнелия Нинова. Той предположи, че има кой да поиска оставката на Нинова. Смятам, че сега е разумно да има едно заседание на конгреса, който да започне да връща колективното управление, каза Микова. "Смятам, че трябва да сериозен анализ и политическа отговорност. Смятам, че партията се отклони от нормите на колективното ръководство - поведението, стила и метода на работа. Смятам, че системно се прокарваха разделителни линии вътре в БСП и навън. На кого беше нужно? Войната със Станишев е финален етап от тези неща", каза той. Според него въпросът за политическата отговорност е основен.

"Кампанията, водена от нас, се опита да избяга от разбирането, че сме на европейски избори и неслучайно. Навсякъде се заявяваше, че сме акцент "вътре"", каза още той.

Миков не очаква промяна в листата на БСП от преференциалния вот. "Смятам, че се положиха достатъчно усилия да се води една анти-Станишев кампания. Така че не очаквам кой знае какви чудеса от преференциите", обясни Миков.