Гледай
на живо

Военна мощ на 8 държави в Ново село

България беше домакин на „PLATINUM LION 2018”

Военна мощ на 8 държави в Ново село Завършва най-мащабното многонационално сухопътно военно обучение у нас „PLATINUM LION 2018&rdq... thumbnail text
Завършва най-мащабното многонационално сухопътно военно обучение у нас „PLATINUM LION 2018”. На официалното закриване на полигона в  “Ново село” присъства лично премиерът Бойко Борисов.
 
В учебната подготовката,  започнала в края на юли тази година, взеха участие  представители на сухопътните войски, военно-въздушните сили и други поделения на българската армия, както и военни от силите на САЩ в Европа.
 
Тренировките, обединяващи  общо 500 войници - представителите на четири страни-членки  на НАТО и  четири членки по програмата „Партньорство за мир“ са насочени към координиране на  действията при справяне с тероризма. За първи път в историята на учението процесът по подготовка, планиране и провеждане беше изцяло отговорност  Сухопътните войски на България.
 
Сред включилите се държави в обученията са Албания, Грузия, Молдова, Сърбия и Черна гора, Сърбия и други. От българска страна са участвали 700 военнослужещи и до 100 единици бойна, транспортна и специална техника. По време на обученията е имало маневри с тежка техника, стрелба, устройване на постове и действия в градска среда. Планиращ учението е  бил заместник-командирът на сухопътните войски на България  - бригаден генерал Валери Цолов, който заявява, че изключително доволен от показаното от нашите момчета. Реакциите на участвалите чуждестранни военни също са позитивни.