София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Военно положение при Брекзит без споразумение?

Лондон не изключва въвеждането на полицейски час

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Великобритания не изключва възможността да обяви военно положение с цел избягване на хаос в случай на Брекзит без споразумение, съобщава Би Би Си, цитирайки изказване на британския здравен министър Мат Ханкок. Той каза, че правителството "разглежда всички възможности при всякакви обстоятелства", но подчерта, че тази възможност не е на дневен ред в момента.

Военното положение, свързано със закон от 2004 г., включва мерки като въвеждане на полицейски час, забрана за пътуване, конфискуване на имущество и най-драстичната - разполагане на въоръжени сили по улиците на страната за потушаване на евентуални безредици.

Предложението, насочено към предотвратяване на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия, изигра основна роля в сделката на Тереза ​​Мей, която миналата седмица бе отхвърлена с исторически вот.  

От друга страна британският премиер Тереза Мей обяви, че няма да прибегне до твърд Брекзити и ще търси сделка с ЕС.

Обединеното кралство ще напусне ЕС на 29 март, със или без споразумение. Ако това се случи с приемането на твърда граница, хората и стоките, които преминават между Ирландия и Великобритания, ще трябва да бъдат проверявани.

В същото време разкрита дипломатическа нота, оповестена от "Гардиън" , гласи че президентът на Европейската комисия Жан Клод Юнкер е казал на г-жа Мей, че трябва да преразгледа въпроса за подкрепата, която тя ще трябва да постигне с постоянен митнически съюз с ЕС.

Митническият съюз би означавало, че няма да се поставят никакви тарифи за стоки, пътуващи между Обединеното кралство и 27-те държави-членки на ЕС, но че Обединеното кралство не може да договаря свои търговски споразумения с други държави.

Утре Мей ще се върне в Камарата на общините, където ще бъде дебатиран и гласуван нейният план „Б“ за Брекзит.