София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Военнослужещи оказват помощ в област Смолян

Те ще осигурят проходимостта на пътя от Смолян през прохода Превала

5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

20 военнослужещи от състава на 101-ви Алпийски полк днес продължават да оказват помощ на населението в област Смолян, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. В 7.30 ч. сутринта те са напуснали района на военното формирование, за да се включат в действията по разчистването на пътната инфраструктура в зимните условия.

След заседанието на кризисния щаб на военнослужещите е възложено да осигурят проходимостта на пътя от Смолян през прохода Превала, където снежната покривка е около 60 см. Военните са използвали роторен снегорин и полева земекопна машина, за да разчистват снежните навявания и падналите дървета. Действията им се ръководят от командира на полка полковник Димитър Кацаров.

През съботния ден до 20.30 ч. военните от Алпийския полк са участвали в разчистването на пътя от манастира "Св. Пантелеймон" край Смолян до автогарата в курортния комплекс Пампорово. Те са извличали закъсали автомобили и са разчиствали пътното платно от снега и падналите дървета.