София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Военнослужещите мъже ще имат право на отпуск по бащинство

Приети са и други изменения в закона за отбраната

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Парламентът прие промени в Закона за отбраната и въоръжените сили - Военнослужещите мъже ще имат право да излизат в отпуск за отглеждане на дете. Изменението се налага заради изискванията на европейска директива.

До сега военнослужещите жени можеха да ползват пълен обем от правата, произтичащи от трудовото законодателство, докато мъжете можеха да ползват само някои видове отпуск и то при смърт, тежко заболяване на майката или когато сами се грижат за детето, се посочва в мотивите.

Депутатите приеха на първо четене и други изменения в закона за отбраната, внесени от депутати от ГЕРБ. Част от тях са свързани с фигурата на постоянния секретар на отбраната. Предлага се за постоянен секретар да се назначава държавен служител, който има професионален опит не по-малко от осем години и четвърти старши ранг като държавен служител.