София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Военновъздушните сили на България и Македония ще си сътрудничат

Това стана факт със сключването на протоколи между двете страни

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Българското и македонското министерство на отбраната сключиха два протокола за намерение за взаимопомощ в областта на Военновъздушните сили и в  дейностите по осигуряване на лабораторни изследвания на гориво, смазочни материали и специални течности. Освен тези споразумения, Красимир Каракачанов и македонския му колега Радмила Шекеренска изразиха готовност и за допълнителни такива, които да доведат до още по-тясно сътрудничество между двете страни.
 
По време на подписването Каракачанов подчерта още, че спорни въпроси между двете страни няма и че държавата ни ще помогне на Македония да достигне по-бързо желаното от нея европейско бъдеще. Той припомни още, че България първа е признала съществуването на Македония и че конфликти между хората, живеещи от двете страни на границата, отдавна няма.
 
Шекеренска също подчерта, че срещата с Каракачанов е била ползотворна и постигнатите споразумения ще помогнат за развиването на добросъседските отношения между двете страни. Тя даде и конкретни примери, за други области, в които Българи и Македония могат да си сътрудничат вбъдеще.
 
Тя посочи още, че  споразуменията идват да потвърдят сключения по-рано договор за добросъседство между България и Македония и доказват, че той не е просто парче хартия, а платформа, на основата, на която да се надгражда.