София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

VOX POPULI: БЪЛГАРИ-ЮНАЦИ!

Коментар на Елена Гунчева

4 годиниVox Populi 2

Започвам с това, че харесвам мъже. Ами да, много старомодно и задръстено. Някак си не е яко. След което обаче аз и много други жени като мен изпадаме в дилемата къде, по дяволите, да ги намерим тези мъже. Кратко социологическо проучване сред жените с КИ над 30, дава следните отговори:

- В кръчмата: предпочитаното място за живот, разговори, разтуха и срещи със себеподобните на българските юнаци. Българският юнак смята всеки, който не пие поне четири бири на ден или поне три големи рИкии, за пълен женчо и съответно мишена за подигравки и изключване от колектива. Българският юнак счита алкохолът за енергийна напитка, която го прави мъж, въпреки физиологичните доказателства за обратното. Едва след поглъщането на достатъчно количество некачествен алкохол, българският юнак се вижда като ЛЪВ, реве: "булгар, булгааааар!", псува правителството и много образно обяснява, какво трябва да се направи. След това българският юнак в кръчмата започва да критикува жените, които явно са недостойни за величайшето му внимание и не оценяват по достойнство циничните му комплименти и предложения. Накрая стадото български юнаци стигат до общия извод, че всички жени са кучки, златотърсачки, и мама ги разбира най-добре!
- Във фитнеса: българският юнак много обича да помпа мускули, почти винаги съчетано с поглъщането на помощни вещества, които физиологично му действат също като алкохола, както ще потвърди всяка една жена, имала връзка с фитнес-маниак. Българският фитнес-маниак смята за много извратено, вместо да отида да помпа мускули и да се фотка в залата, да отиде на село да помогне на родителите си да прекопаят лозето. Ми не е яко, бе! Не е яко! А и фотките с лопата определено не са толкова вървежни като фотките с гирички и епилирана и кремирана повърхност. На всякакви призиви за протести, недоволство, обществен дълг и социална отговорност, българският юнак гледа безпомощно и си напомня, че трябва да си купи тълковен речник. След което забравя. Този вид български юнак гледа пренебрежително на женския пол /най-вече този със споменатия КИ 30, защото обикновено само такъв се навърта около тях/, и смятат, че всяка жена трябва да полага неистови усилия да ги свали, а те да стоят като епилирани напомпани принцески на щангите и да чакат коя ще се пребори за тях.
- Малкото юначе на мама и тати: Често срещан тип. Малко пишлиме с големи пари, каращо го да си въобразява, че е черешката на тортата на еволюцията. Гъзарее си с мощната джипка и освен цената на белото и къде да се нацепи вечерта, друго не го интересува. Отличава се с агресия, наглост и пълна липса на обществено съзнание. Около него обикновено е пълно със златотърсачки, убеждаващи го, че всяка една жена е тъпа фитка и може да бъде купена с пари.
- Български мутра юнак: Вече по-рядко срещан тип, поради естествения отбор и неестествените инциденти. Трите пръста златен ланец, бръснатата глава и разкопчаната риза до кръста, ведно с дъвката в устатата са отличителен белег. Мутра юнакът не мисли за жени. Той или си ги купува, или си ги бие и си заключва в къщи. За него семейството е нещо свята и никой няма право да му указва как точно да си бие жената. Обикновено жените около този български юнак са тежки комплексарки или зависими фитки, които се възхищават на първичното.
- Истински мъже: нелегална порода български юнак, за която всички сме чували, също като за Йети, но малко са имали шанса да го видят. Обикновено защото истинският мъж няма да го намериш в нито едно от местата, посочени по-горе. Най-вероятно той си бачка нещо, което харесва и разбира, а за парите в облеклото му може да съдиш само по липсата на крещящи надписи и постоянни фотки на профила му, наточил мускули до нова кола. Този вид юнак не се обяснява на никого, освен ако сам не реши. Гледа на останалите категории юнаци с известна доза срам и недоумение. За съжаление често счита, че истински жени няма, защото класацията сред българските юначки е също толкова потресаваща.

В резултат на изброеното по-горе, жените работят, за да издържат себе си, децата си и някой от видовете юнаци, изброени по-горе, докато не им писне и не го върнат на свекървата да си го догледа. Пишат във фейсбук, протестират, искат мъжете да направят нещо, след като държавата загива. И, наистина, българските мъже юнаци не ги разочароват. Незабавно започват да ги критикуват да си намерят мъж и да не мислят за глупости, или пък те да свалят властта, докато българските юнаци от дивана им дават указания за грешките.

Знам какъв ще бъде резултатът от тази публикация. Но все още вярвам, че там, някъде, в България, има мъже като Левски, като Ботев и Бенковски, като Стефан Караджа и полковник Дрангов.....защото българските жени, макар и амазонки по принуда, сме мечтателки. Можем да се бием като Донка Ушипкова, да веем знамето като Райна Княгиня, да сме обществена съвест и отговорност като Екатерина Каравелова, но не можем и не искаме да спасяваме света! Това е ваша работа, български мъже!

Елена Гунчева