София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Комисията за ЧЕЗ с конкретни препоръки към институции

Първата препоръка е към правителството

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Депутатите от временната парламентарна комисия за продажбата на българските активи на ЧЕЗ трябва да приемат доклада за работата си и да излязат с конкретни предложения към различните институции.

Председателят на комисията Жельо Бойчев заяви, че първата препоръка е към правителството.

„Министерският съвет да преразгледа едно постановление, в което са стратегическите обекти за Националната сигурност с оглед включване на определени активи от електроразпределителното дружество. Това са подстанции, далекопроводи, диспечерски центрове, които гарантират електроенергия и сигурност на доставките на населението“, каза депутатът от БСП.
Предлага се и да бъде направен анализ на работата на специалните служби.

Препоръка има и към енергийния министър. Той трябва да предложи критериите, на база на които новите правомощия на регулатора трябва да бъдат прилагани. С последната поправка на Закона за енергетиката дава права на регулатора да дава съгласие с разпореждане на дялове на 20 процента.