София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ВРЕМЕТО ПОЛУДЯ: Жеги в Европа и Скандинавия

Рекордни горещини от Африка идват в началото на август

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Остава в сила обявеното бедствено положение в Тетевен и Пирдоп заради проливните дъждове и последвалите наводнения. В Пирдоп критичната ситуация е от вчера, когато две реки излязоха от коритата си и наводниха части от града. Добрата новина е, че няма опасност от преливане на язовир Душанци. Силните дъждове наводниха и участъци от подбалканския път София-Бургас. В Тетевен, където 36-годишен мъж загина преди два дни, в опит да премине придошлите води, а десетки къщи и улици бяха наводнени при дъждовете през последните няколко дни, бедственото положение остава в сила, докато не бъде гарантирана сигурността на хората. Правителството обяви, че пораженията ще бъдат възстановени от бюджета.

Същевременно Европа и Скандинавия са в плен на необичайно топло време. За днес и утре се очакват рекордни горещини. В Южна, Източна и Централна Англия се предвиждат стойности до 37 градуса, дори  синоптиците допускат рекордът от 2003-та година - 38,5 градуса да бъде счупен. Във Франция и Белгия вчера термометрите показаха  38 градуса, очаква се повишаване, като пикът ще е в петък, а желаното захлаждане ще дойде в неделя. Метеоролозите предупреждават за нова гореща вълна, идваща от Африка. За времето до 10 август очакваните температури на Балканите и в Европа са близо до 38- 40 градуса. 

В същото време синоптиците у нас лятото продължава да е хладно и дъждовно. След обяд и до полунощ отново ще вали в почти цялата страна – кратки валежи, но с гръмотевици. В отделни райони обаче, синоптиците не изключват валежите ще са интензивни и с  градушки. Припомням, че българското правителство вече официално предупреди Гърция и Турция за рязкото повишаване на водите на българските реки, които влизат в съседните ни държави и са възможни наводнения.