София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Връщат Баневи у нас за Никулден

Прокуратурата ще иска незабавно постоянен арест за двамата

5 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Екстрадират у нас семейство Баневи на 6-и декември. Това съобщи на брифинг пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров. След връщането им в България Специализираната прокуратура незабавно ще актуализира обвинението и ще поиска постоянно задържане за Евгения и Николай Баневи. 

Припомняме, че двамата са разследвани в България за източването на завод „Полимери”. Те бяха задържани на 26 октомври на летището в Ница.

Главният прокурор Цацаров разясни и че разследването срещу зам.-кмета на София Евгени Крусев е за длъжностно престъпление, свързано с нарушение на Закона за обществените поръчки.

Вчера зам.-кметът на София подаде оставка, а Фандъкова я прие. Цацаров обясни, че на този етап има само връчена призовка на Крусев, а обвинение не е предявено.

Обществената поръчка, за която се разследва Крусев от прокуратурата, е свързана с ремонта на трамваен релсов път на столичния бул. „Граф Игнатиев“ и конкретно за шумо и виброизолиращи подложки.

По повод ексктрадицията от Турция на Димитър Желязков, по известен като Митьо Очите, Цацаров обясни, че конкретно решение на съда в Истанбул за екстрадиция има. „В момента решението е при министъра на правосъдието в Турция. След неговия подпис и предварително съгласуване с турските външно и вътрешно министерство се очаква екстрадирането у нас“, сподели главният прокурор.

По думите му в Турция екстрадиционната процедура не е такава, каквато е у нас, тъй като там има съдебна и административна фаза. Административната фаза е свързана с решения на изпълнителната власт, т.е. политическо решение, което да препотвърди или да не препотвърди решението на съдебната власт, докато у нас е достатъчно само влязло в сила съдебно решение.

„Всички срокове, както и процедурата се определят от турската държава. За нас са важни гаранциите, че турската държава ще изпълни изцяло международните си задължение“, добави главният прокурор.

По време на посещението му в Турция е обсъден и въпросът с българските граничари. Съдебното заседание е насрочено за 19 март 2019 година в град Каркларели. „Нека в интерес на доброто сътрудничество не коментираме каквото и да е повече“, призова Цацаров.

,,Решение на съда в Истанбул за екстрадиция има, в момента решението при министъра на правосъдието в Турция. След неговия подпис и предварително съгласуване с турските външно и вътрешно министерство се очаква екстрадирането у нас'', сподели Цацаров относно екстрадицията на Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите, от Турция.