София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Връзка между чешмяната вода и появата на рак?

Причина е наличието на арсен, смятат изследователите

5 годиниЗдраве 13 Боряна Райчева

Изследователи от Работната група по околна среда в САЩ смятат, че замърсителите, открити във водната система на Калифорния, са причина за повече от 15 000 случая на рак. Замърсителите включват химикали като арсен, шествалентен хром и радиоактивни елементи (уран и радий), съобщава CNN.
Въпреки това, по-голямата част заболяванията се дължат на наличието на арсен. Той може да се появи заради естествени процеси, както и от промишлени въздействия.
Освен това, дори много ниско ниво на арсен се счита за много канцерогенно, обяснява Кели Рейнолдс, директор на Центъра за околна среда, наука и риск в Университета на Аризона.
Авторите установяват, че за 47% от предполагаемите случаи на рак е отговорен арсенът в питейната вода. Други 16% от случаите се дължат на шествалентения хром, смятат изследователите.
Експертите препоръчват на потребителите да използват специални сертифицирани филтри, които са насочени към пречистване на питейната вода от опасни замърсители.